Våga vara svag?

Ibland undrar jag vad jag är rädd för. Varför det är så viktigt att inte släppa folk för nära inpå; att inte låta dem se att jag är svag. Varför jag har så svårt att lita på att de talar sanning; att de tycker om mig som jag är; accepterar mina små egenheter eller kanske till och med uppskattar dem. Att någon kan tycka om mig för att jag är den jag är, inte trots att jag är den jag är.


Jag vet väl egentligen varför. Vilka jag har att skylla för min svårighet att lita på folk. En uppväxt full av glåpord och utfrysning. Perioder då inte ens de jag betraktade som mina närmaste vänner försvarade mig - snarare hånade mig tillsammans med de andra. Nej, jag är inte det minsta bitter. I ärlighetens namn är jag glad att jag tvingats gå igenom det jag gått igenom. Det har format mig - gjort mig till den jag är.


De mest ödmjuka och underbara människor jag känner har liknande upplevelser i bagaget. Många har varit med om betydligt värre saker än jag. Det gör oss starka, men ändå bräckliga; självsäkra, men ändå vilsna. Det är i alla fall så jag känner mig. Jag tror att jag ger sken av att vara en ovanligt stark och självständig person. Någon som inte lyssnar på vad alla andra säger; inte bryr sig om att försöka leva upp till deras ideal. Någon som klarar sig själv; går sina egna vägar och gör sina egna val. Det är den människa jag vill vara. Det är den människa jag tror att jag är. Men någonstans inuti mig finns den trasiga, kuvade flickan kvar. Hon som inte hade några riktiga vänner. Hon som inte trodde att någon skulle kunna tycka om henne. Hon som var ensam och rädd även i en lokal full med folk (eller kanske framför allt där).


Det som inte dödar det härdar sägs det. Så då är vi väl alla härdade av vårt förflutna. Jag kan fortfarande höra deras röster i mitt huvud. Känna deras blickar. En gång blev jag slagen. En enda gång. Förutom av min bror förstås. En gång av en klasskompis. Det var under högstadiet. Jag hade sagt något jag inte borde ha sagt och gjort henne förbannad. Hon skrek och slog. Första slaget träffade min kind. Knytnäve. När andra slaget kom duckade jag. Det gjorde henne bara ännu mer förbannad. Jag slog inte tillbaka. Det skulle aldrig ha fallit mig in. Med våld löser man inga problem - man bara skapar fler.


Annars var det mest tyst mobbning. Det eskalerade dock i slutet av nian. Jag umgicks med fyra andra töser som inte heller stod särskilt högt upp på popularitetsstegen. Av någon anledning började folk kasta mat på oss i matsalen och uppblött toalettpapper efter oss i korridorerna. Ingen gjorde något. Vi pratade med lärare och rektor. De blundade. Förmodligen tänkte de att det bara rörde sig om ett par månader till innan vi skulle försvinna iväg till gymnasiet och bli någon annans huvudvärk. Det gällde bara att härda ut en liten stund till. Att hålla skenet uppe.


Gymnasiet var en befrielse. Visst, det fanns fortfarande personer som inte accepterade mig, men de höll sig mer på sin kant - inga hårda ord och ingen matkastning. Gick på en liten skola. Bara 90 elever. Det gick liksom inte att komma undan; gick inte att gömma sig i mängden. Inte för att det någonsin varit min grej. Att försöka smälta in. Jag konstaterade tidigt att det inte var någon idé. Det var bättre att vara medvetet annorlunda. Då visste man i alla fall från vilket håll de skulle hugga. Det gav mig en ärlig chans att parera. Med färgat hår, piercings och underliga kläder var det givet vad som komma skulle. Inga överraskningar. Kalla mig punkarsubba, vampyr och jävla gothare! Jag har i alla fall valt det själv...


På gymnasiet träffade jag min första påg. För första gången fick jag uppleva riktig kärlek. Att kunna lita på någon till hundra procent. Jag visste att han aldrig skulle svika; att han aldrig skulle ljuga och att han verkligen uppskattade mig för den jag var. Det vet jag fortfarande. Trots att det är många år sedan det tog slut mellan oss och vi båda lagt en rad förhållanden till handlingarna efter det. Jag älskar honom fortfarande. Jag lärde mig så mycket om mig själv under vår tid tillsammans. Om förhållanden och om kärlek. Lärde mig att visa känslor, att våga prata om känslor och slutligen att våga vara svag. Det är något som kräver trygghet och tillit - känslor som tidigare i mitt liv varit tämligen okända för mig.


Jag vågade aldrig tro att mina andra gymnasiekompisar egentligen brydde sig om mig. Det hade ju ingen annan gjort tidigare. Jag trodde att de helt enkelt accepterade att jag umgicks med dem. Punkt. Jag trodde inte att de skulle sakna mig om jag inte kom en dag; att de skulle vänta på mig när det var dags att gå och äta eller att de skulle bjuda in mig på privata fester på helgerna. Jag värderade inte mig själv så högt.


En av töserna i "mitt gäng" hade en hemsida där hon skrivit korta texter om alla oss andra. Den hon skrivit om mig var som ett slag i magen - aldrig har någon, vare sig före eller efter, lyckats sammanfatta mig så träffande i bara ett par meningar. Tyvärr har jag inte texten kvar, men jag minns ännu kontentan av den. Hon skrev om mig som en person hon beundrade - en stark och självständig person som sa vad jag tyckte och gjorde vad jag ville oavsett allt. Det var dock den avslutande meningen som brände sig fast - som än idag kan få mina ögon att tåras när jag tänker på den: "Du får lov att vara svag".


Jag har kommit en bra bit sedan dess. Jag har inte längre lika svårt att erkänna för mig själv (jag tror mig till och med ha väldigt god självinsikt vid det här laget) och andra att jag också kan vara svag, även om det är en sida jag normalt sett inte visar.


Varför hatar jag att vara svag? Jag hatar att bli tröstad. Om jag slår mig, gör något dumt eller blir illa behandlad vill jag verkligen inte ha några sympatier! Kanske beror det på att jag känner mig underlägsen av sympati? Att det känns som om den andra personen ser ner på mig? Eller beror det på att jag inte tycker att det är synd om mig? Att jag inte tycker att jag förtjänar några sympatier? Jag vet faktiskt inte, men jag lutar mest åt att det får mig att känna mig svag och underlägsen och det är en känsla jag i alla år har försökt kämpa emot. Den som är svag trampar andra på. Och jag vill inte bli trampad på!


Min självsäkerhet och kaxiga attityd ställer till problem i mina förhållanden med. Nuförtiden brukar jag vara ganska duktig på att informera pågen i fråga på ett tidigt stadium om mina små egenheter. Trots det blir de alltid livrädda när de för första gången får se mig svag. När de för första gången träffar en tös som inte är sprudlande glad, självsäker och stark. De tror att jag ska dumpa dem vilken sekund som helst. Men det handlar ju inte om det. Man kan inte vara på topp jämt! Ingen kan. Mina små svackor brukar dock gå över på en kväll. Lika fort som de kom. Och jag har oftast ingen aning om orsaken till dem.


Bara för att jag hatar att tröstas och känna mig svag betyder det dock inte att jag inte ibland behöver tröst och vill få vara svag. Ibland vill jag bara få krypa ihop i någons famn och känna mig liten och ompysslad. Trygg... Inte för att jag slagit mig och behöver tröst, utan för att jag behöver en paus från mig själv. Från den fasad jag sätter upp; den person jag valt att vara. För visst har vi alla en fasad och vi kan alla välja vilka vi vill vara.


Jag har gjort mitt val. Jag vill vara stark. Men jag vill våga vara svag...


En riktig kvinna..?

"Innerst inne är du i alla fall en riktig kvinna, Louise..."

Vad är egentligen en "riktig kvinna"? Vem bestämmer det? Återigen kommer tankarna om normen och vad som anses vara det "normala". Måste man gifta sig för att vara en riktig kvinna? Måste man skaffa barn? Städa, damma, putsa fönster, baka sockerkaka, säga upp sig från sitt jobb, ta hand om barnen, hemmet och maken, ge upp sina planer, sin ambition, sitt liv? Klart man inte måste? Eller?


Det pratas mycket om jämlikhet och de flesta verkar vara rörande överens om att vi ska ha lika lön för lika arbete och att kvinnor och män ska konkurrera på lika villkor. Det pratas mycket. Det görs lite. När vi har haft jämställdhetsseminarier på jobbet har nästan bara kvinnor dykt upp. Kvinnor och de män som redan insett problematiken. Som redan är övertygade om att något måste göras. Men det är ju inte de som behöver komma! Det hjälper ju inte att de som redan är övertygade sitter och håller med varandra. Vi måste nå ut till dem som fortfarande inte förstått. Som tror att de lever i ett jämlikt samhälle. Som dagligen diskriminerar. Omedvetet. Det sker så naturligt att ingen ens reagerar. Inte jag heller.


Kvinnan förväntas vara hemma med barnen; mata, byta blöjor, städa, diska tvätta, laga mat. Mannen är familjeförsörjaren. När han kommer hem från jobbet är han trött och då ska hemmet vara rent och prydligt och han ska kunna sätta sig i soffan, läsa tidningen och titta på nyheterna i lugn och ro. Han kanske kan vara pappaledig ett par veckor, mest för syns skull. Men det är ju trots allt han som har högst lön, så det skulle ju vara befängt att låta honom gå hemma och ta hand om hem och barn. Aldrig att de skulle kunna överleva på bara hennes lön!


Vill vi då vara riktiga kvinnor? Jag tror inte att det är de flesta kvinnors önskan att leva så. Jag tror dock att många kvinnor tror att de förväntas vilja det. Eller kanske till och med önskar att de ville det. Det är klart att man vill vara en god hustru. Och det är klart att man vill vara hemma med sina barn. De behöver ju trots allt sin mamma!  Dessutom vill man ju inte att grannarna ska börja undra. Att de ska tro att man inte bryr sig om sin familj. Att man bara satsar på karriären...


Måste man välja mellan familj och karriär då? Kan man inte få både och? Världen är full av män som lyckats. Men varför har de det? För att de har riktiga kvinnor. Kvinnor som tagit sitt ansvar och stannat hemma med barnen. Kvinnor som inte gjort karriär. Så måste man då hitta en man vars högsta önskan är att stanna hemma och ta hand om hemmet och barnen (tro mig, det finns sådana män)?


Men man kan väl dela föräldraledigheten lika? Låta barnen börja på dagis när de är ett eller ett och ett halvt? Det är väl jämlikt? Rättvist? Jag minns fortfarande min första skoldag. Mina föräldrar kunde inte vara lediga från jobb och följa med mig. De hade bett att någon av fröknarna på fritids skulle följa med, men när det var dags hade de plötsligt inte heller tid. Slutade med att jag fick gå ensam. Eller, jag gick ju såklart inte ensam ensam. Gick med en kompis och hennes mamma. Alla andra hade minst en av sina föräldrar med sig. Några hade båda. Det spelade väl kanske inte någon större roll egentligen, men det faktum att jag fortfarande minns det nästan 20 år senare måste väl betyda någonting? Jag tror att min fröken (och säkerligen många av föräldrarna också) undrade var min mamma höll hus. Hon fick säkert stämpeln "ingen riktig kvinna" där och då. Jag tror dock inte att det var många som funderade över var min pappa var någonstans...


Jag kommer aldrig att bli en riktig kvinna. Jag kommer aldrig att gå med på det. Jag kommer aldrig att gifta mig och skaffa barn med en karl som inte är intresserad av att dela upplevelsen med mig. Jag skulle aldrig kunna förstå vad han skulle få ut av det. Att bara fungera som familjeförsörjare, men inte deltaga i familjen. Jag skulle aldrig vilja ha en man som inte ville vara med och se sina barn växa upp; säga sina första ord, lära sig gå, börja skolan, lära sig cykla, klättra i träd, bygga kojor, gå på klassfester, bli förälskade, bli tonåringar, börja skrika och bråka, smälla i dörrar och säga att de hatar allt och alla och att de önskar att de bara kunde dö för då skulle vi minsann få ångra hur orättvisa vi varit... Visst, det är inte alltid en dans på rosor. Men det borde vara ett gemensamt ansvar. Ett gemensamt beslut och ett gemensamt projekt. Vad är det annars värt?


Nej, jag kommer aldrig att bli en riktig kvinna, men jag hoppas att normen ska ändras så att en riktig kvinna kan få vara som jag. Och kanske ännu viktigare: Att en riktig man inte ska anses vara någon som enbart arbetar och försörjer familjen. En riktig man ska vara någon som vill vara hemma med barnen. Som vill hjälpa till att ta hand om hushållet. Som vill ha en kvinna som inte ger upp sitt liv och sina drömmar för hans skull. Annars vill jag aldrig ha en riktig man.


Villa, Volvo, vovve..?

Det finns så mycket man förväntas göra; så många krav man förväntas uppfylla för att passa in och inte hamna utanför normen. Jag vill verkligen inte ens tänka på det - vill inte bry mig om vad andra tycker att man ska göra och vad som anses vara det normala, men ibland kan jag inte låta bli att fundera... Skulle jag kunna leva så? Skulle jag kunna bo i ett radhus i en förort med man, villa, Volvo, vovve och 2,3 barn? Skulle jag kunna trivas? Skulle jag kunna "passa in"? Skulle jag kunna känna mig tillfreds med tillvaron; självförverkligad och hel? Visst, man behöver aldrig hamna där. Det är skönt att veta att man faktiskt har ett val och ingen annan kan bestämma vad jag gör med mitt liv. Ändock undrar jag - skulle det kunna vara jag?

Jag skulle kunna hamna där. Jag skulle säkert kunna "trivas" och "passa in". Frågan är bara hur stor del av det som är jag som jag skulle vara tvungen att ge upp på vägen... Det får mig att undra varför jag övedrhuvudtaget funderar i dessa banor. Man måste ju inte!

Känner en fantastisk påg som aldrig skulle gå med på att fastna i normen - inget Svenssonliv för honom inte! Det är så otroligt inspirerande att prata med honom och jag känner verkligen att "så där vill jag också bli när jag blir stor" (ja, han är ju trots allt 40, så nog får jag se honom som "stor" :). Efter ett sådant samtal är jag alltid full av framtidstro och känner mig oerhört tillfreds med min tillvaro och mina val. Så går det ett tag och modet börjar åter sjunka... Man ser alla lyckliga par på stan och undrar om man någonsin kommer att sälla sig till dem. Hur skulle jag kunna få in en man i min tillvaro? Mellan alla resor, fältarbete och analyser? Utan att ge avkall på mig själv? Utan att ge upp mitt jobb, mina framtidsplaner, mina drömmar, mina vänner, mina intressen, mitt liv?

Nästa fråga är då: Måste man ha en karl i sitt liv? Det självklara svaret är givetvis: Nej, det måste man inte! Man kan leva ett rikt och fulländat liv utan att dela det med en man (eller kvinna för den delen). Det händer ofta att jag tänker på vad en framtid med man och barn skulle innebära. Många är de nyförälskade unga par man kastar avundsjuka blickar efter på stan, men tragiskt nog är det inte många färre man ser kämpa mot vardagstristess, slentrian och falnande passion bara några år senare. Varför längta efter att hamna där? Med en falnande glöd , skrik och bråk, sjuka barn, stökigt hus och en make som söker tröst hos tio år yngre töser som inte ställer vare sig krav eller svåra frågor?

Hur ska man då stå ut i sin ensamhet när alla andra parar ihop sig och leker lyckliga familjen i sina radhus? När alla andra har fredagsmys med familjen, ordnar barnkalas, leker med drakar i parken och åker på bilsemestrar till Italien sitter man själv i sin lägenhet med katten i knäet, äter microvärmd färdigmat och tittar på såpor på tv. Är det verkligen något att eftersträva? Är det bättre än att kämpa på i ett förhållande? När man leker mamma, pappa, barn har man åtminstone någon att dela sin förtvivlan med. Någon att prata med. Gemensamma mål att kämpa mot. En axel att gråta mot. Tröst och stöd och uppmuntran...

Vänner då?  Visst kan man ha vänner som stöd och tröst? Att prata med? Att åka på semester med? Om de inte är för upptagna med sina egna liv vill säga. Så då gäller det att hitta vänner som inte heller har ambitionen att bilda familj och leva (o)lyckliga i alla sina dagar. Det går säkert. Det måste gå. Världen är ju full av ensamma människor!

Var det verkligen så lätt? Är problemet löst nu? Gäller det bara att dela sin tid med andra ensamma själar? Kan man leva fri och lycklig då? Utan krav, bråk, sjuka barn och otrohet? Vad är haken? Inga kramar? Ingen kärlek? Det kan man väl få ändå? Av vänner. Flyktiga bekantskaper eller av andra som också vågar vägra Svenssonliv? Det kan man säkert. Min ovan nämnda vän har faktiskt ett förhållande. De bor ihop. Utan att gifta sig. Utan att skaffa barn. Utan att låta sig fösas in i ett fack... Är de då immuna mot vardagstristessen, problemen, bråken, tjatet och den falnande glöden? Jag tror inte det. De har bara valt en annan väg. De passar inte in i normen, men därmed inte sagt att de inte drabbas av samma problem som de som förtvivlat försöker passa in.

Men jag vill ju inte vara ensam! Bara för att jag trivs med mitt liv som det är (för det gör jag väl?) och inte är beredd att göra alltför stora uppoffringar eller ändringar i mina planer betyder det väl inte att jag inte ska kunna hitta någon att vara (o)lycklig med? Fast det var väl egentligen inte det som var frågan. Frågan var ju om man tvunget måste träffa denna någon. Svaret är nej.
 
Men jag vill i alla fall...

RSS 2.0